Rasyonalizm, bilginin deneyim dışında kazanılabileceği inancını destekleyen oldukça basit bir düşünme biçimidir. Aslında rasyonalizm, temelde bilgi edinmek için deneyimin gerekli olmadığı fikrini kullanır.
Rasyonalizm Tanımı
Çoğumuz, özellikle duygusal olarak tepki verirken '' Mantıklı ol '' ifadesini duymuşuzdur. Bu, motivasyonumuzun diğer insanlara pek de anlamlı gelmeyen şeylerden ilham alması veya duygularımız nedeniyle bakış açımızın çarpık olduğu durum gibidir. Duygularımız gibi, duyularımız da çarpık bir gerçeklik algısı yansıtabilir. Örneğin optik illüzyonları ele alalım. Doğruluk duygumuz aslında gerçek değil, bu yüzden rasyonel değiliz.
Esasen rasyonalizm, mantığı bilginin ya da neyin doğru olduğunun ana kaynağı ve testi olarak görür. Rasyonalizm söz konusu olduğunda gerçek, duyusal değil entelektüeldir; bu nedenle rasyonalistler, bilginin yalnızca akıl yoluyla elde edilebileceğine inanırlar. Bu, rasyonalizmi apriori yapar, yani aklın kullanımıyla deneyim olmadan bilgi ediniriz. Rasyonalizm öncelikle mantık ve matematik için geçerlidir, yani sonuçlara veya gerçeğe hesaplanmış ve gerekçeli bir yaklaşım vardır.
Bilgi edinmek
Rasyonalizmde bilgi üç şekilde edinilir:
- Kesintisi sonuçlara ulaşmak için ilkelerini uygulayarak demektir. Örneğin, bir dikdörtgenin alanını bulmak. Herhangi bir dikdörtgen için alanı bulmak için aynı prensip uygulanır.
- Doğuştan gelen fikirler, doğuştan gelen fikirlerdir ve bir şekilde kişiliğimizi şekillendirir.
- Akıl, bir sonuca varmak için mantığı kullanmak anlamına gelir.
Tümdengelim, cevapları bulmak için ilkelere veya formüllere dayanırken, akıl, gerçeği bulmak veya sonuçlara varmak için farklı yollar sunar. Örneğin Süleyman'ın Hükmü'nün İncil'deki öyküsünü ele alalım. Süleyman, bir bebeğin annesi olduğunu iddia eden iki kadın arasındaki anlaşmazlığı çözmek zorunda kaldı. Bu DNA testinden çok önce olduğu için, Solomon bebeğin ikiye bölünmesini emretti.
Bunu duyan kadınlardan biri çocuğa zarar vermemesi ve diğer kadının bebeği almasına izin vermesi için haykırdı. Solomon, çocuğu kurtarmak için haykıran kadının aslında çocuğun annesi olduğu sonucuna vardı çünkü anne bir tartışmayı kazanmaktansa çocuğun yaşamasını tercih ederdi.
Kaynak: https://study.com/academy/lesson/what-is-rationalism-definition-philosophy.html