Bitkilerde rekombinant DNA teknolojisiyle ürün kalitesi ve tohum verimliliği arttırılabilmektedir. Ayrıca bitkinin böcek ilacı, hastalık, soğuk, tuz ve kuraklık gibi faktörlere karşı direncinin arttırılması sağlanabilir. Bir bitkiye ait genetik yapısı değiştirilmiş tek bir hücreden yeni bitkiler elde edilebilmektedir. Oluşan yeni bitki bu özelliklerini tohumla yeni nesillere aktarır.
Bitki hücrelerine gen aktarılmasında taşıyıcı (vektör) olarak çoğunlukla, bir toprak bakterisi olan Agrobacterium tumefaciens den elde edilen plazmit kullanılır.Bu bakteriler plazmitlerini bitki hücresinin çekirdeğine aktarabilme özelliğine sahiptir. Bakteri plazmiti konak bitle! hücresinin çekirdeğindeki DNA ya aktarılır. Rekombinant olan bu plazmit, bitki hücrelerini enfekte etmekte kullanılır. Doku kültürü yöntemiyle rekombinant DNA taşıyan bitkiler.
Bitki yaprağı kesilerek yaralanma bölgesine Agrobacterium bulaştırılır. Yaralanan bitkiden salınan özel bir madde bakterideki plazmiti aktif hale | geçirir. Aktif hale geçen plazmit rekombinant plazmitin bitki hücresine geçmesini sağlar.Böylece istenilen gen bitkilere aktarılmış olur.
Rekombinant bitki hücreleri antibiyotik ve büyüme hormonu içeren besin ortamına aktarılır. Genetiği değiştirilmemiş hücreler antibiyotik sebebiyle ölürken, rekombinat olan hücreler çoğalır.